LOM PRAHA na zemi i ve vzduchu na Dni otevřených dveří náměšťských vrtulníkářů

Leteckou akrobacii, která jako by popírala zákony aerodynamiky, předvedli na Dni otevřených dveří 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou profesionálové z Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA. Špičkový akrobatický letec, pilot-instruktor CLV Martin Šonka, na vrtulovém stroji Zlín Z-142CAF a ředitel CLV Jaroslav Špaček, na vrtulníku Enstrom 480B-G, ukázali, i navzdory silnému větru, desetitisícům diváků svoje mistrovství.

Kdo měl málo LOMu ve vzduchu, mohl doplnit svoje poznání o státním podniku Ministerstva obrany ještě na statické ukázce (např. u dopravního Turboletu L-410UVP-T) nebo vprezentačním stánku Závodu H-1 LOM PRAHA, kde byly k dispozici propagační materiály o odborném portfoliu a některé agregáty související s opravárenskou činností vrtulníků řady Mi a platformy H-1 (AH-1Z Viper a UH-1Y Venom).

Den otevřených dveří je již tradiční akcí zaměřenou na prezentaci nejen vrtulníkové základny, ale zúčastní se jí i další útvary a zařízení resortu Ministerstva obrany a Armády České republiky. Kromě pozemních a letových ukázek se v ten den stává náměšťské letiště také místem celé řady neformálních jednání jak letecké komunity, tak institucí obranného a bezpečnostního průmyslu. Za LOM PRAHA se DOD 2024, společně s řediteli CLV a Závodu H-1, zúčastnil ředitel státního podniku Jiří Protiva.

Autor: Pavel Lang