Elitní piloti NATO trénovali v LOM PRAHA

Asociace NATO Tiger byla založena v roce 1961 jako symbol solidarity mezi vzdušnými silami států Severoatlantické aliance a od té doby pořádá každoročně letecká cvičení. Vzhledem k omezeným možnostem českého vzdušného prostoru a také vysokým nákladům na reálné cvičení se 211. taktická letka ze základny Čáslav ve spolupráci se státním podnikem LOM PRAHA, který provozuje taktické simulační centrum na pardubickém letišti, rozhodla uspořádat akci Virtual NATO Tiger Meet 2013. Ta se díky špičkovým technologiím přibližuje  svou náročností reálným podmínkám, i když se odehrává v simulovaném prostředí. Cvičení umožnilo zdokonalit společné operační postupy při plánování a provádění leteckých operací jednotek NATO v zahraničních misích.

Akce se zúčastnily elitní letecké jednotky z Německa, Maďarska, Rakouska a České republiky. Společně s nimi se do cvičení zapojili také pozemní letečtí navodčí GCI (Ground Controlled Intercept). „Je to poprvé, co spolu piloti tygřích letek cvičí v ČR virtuálně. Tato premiérová akce je pro nás optimálním způsobem, jak přispět ke zvýšení profesní připravenosti aliančních letců. Do tygří asociace NTA přicházíme s novým know-how a když se osvědčí, budeme v této aktivitě periodicky pokračovat,“ říká zástupce velitele 211. taktické letky Čáslav kapitán Pavel Pavlík.

Vedoucí oddělení taktického výcviku v LOM PRAHA TSC Otakar Prikner konstatoval: „Intenzita letového úsilí byla maximální. Jedna letová mise navazovala na druhou. Činnost se vedla z osmi pilotovatelných kokpitů víceúčelových nadzvukových bojových letounů JAS-39 Gripen a do děje se vždy zapracovala celá řada scénářů, které vycházely ze zkušeností získaných při bojových nasazeních.“

Taktické simulační centrum podniku LOM PRAHA umožňuje simulaci a konfiguraci různých taktických a bojových situací s použitím výzbroje a funkcí srovnatelných se skutečným letounem. Díky simulaci je možné nacvičit a osvojit si i manévry a akce, které jsou jinak v omezeném vzdušném prostoru nad Evropou, resp. Českou republikou buď nemožné, nebo velmi riskantní. Další významnou výhodou simulovaného výcviku je jeho finanční výhodnost v porovnání se skutečným leteckým cvičením. Zatímco náklady na letovou hodinu s využitím 8 letounů JAS-39 Gripen jsou řádově v milionech korun, náklady na letovou hodinu s využitím 8 taktických simulátorů jsou řádově v desítkách tisíc korun. K tomu je nutné v reálné situaci přičíst i náklady na provoz mnoha dalších letounů, vrtulníků a jiných prostředků, zapojených do cvičení, které jsou ve virtuálním prostředí TSC nahrazeny simulovanými letouny a prostředky. „Výcvik na taktických simulátorech je vysoce intenzivní, ekonomický, bezpečný a výrazně zkracuje potřebnou dobu pro osvojení si taktických dovedností“, dodává zástupce ředitele Centra leteckého výcviku - vedoucí Taktického simulačního centra, Jaroslav Šefl.